in ,

Робота в Німеччині. Реквізити для отримання Блакитної карти (Blue Card)

Загальні положення

Іноземці з країн, що не входять в ЄС, можуть працювати в Німеччині тільки у разі наявності у них передбаченого для цього дозволу на перебування.

Доступ до ринку праці обмежується певними професіями і зазвичай вимагає попереднього погодження з агентством з працевлаштування. Але існує ряд винятків.

Винятки і пільги

Доступ до німецького ринку праці протягом останніх років істотно спростився. Для кваліфікованих працівників, наприклад, фахівців з академічною освітою, правові бар’єри щодо прийому на роботу в Німеччині були знижені.

Так, для людей з визнаною вищою освітою доступ до ринку праці спростився за рахунок «Блакитної карти ЄС» (також «Cиня карта ЄС»). Разом із підтвердженням кваліфікації, їм потрібно підтвердження наявності конкретного місця роботи з річним прибутком брутто в розмірі не менш 49.600 Євро ( у 2016 році .

Від таких працівників не вимагається:

  • згода від Федерального агентства з працевлаштування.
  • Знання німецької мови. Але у випадку володіння німецькою мовою на високому рівні, власники Блакитної карти вже через 21 місяці отримують довготривалий вид на проживання.

Пільгові умови також поширюються на членів сім’ї, які хочуть працювати в Німеччині. У цьому випадку при возз’єднанні сім’ї документ, що підтверджує знання німецької мови на рівні А1 не вимагається. Можливо перебування за кордоном до 12 місяців (§19 Закону про перебування).

На фахівців у галузі математики, інформатики, природничих наук і техніки, положення «Блакитної карти ЄС» поширюються, навіть якщо вони заробляють стільки ж, як і аналогічні фахівці що вже працюють країни, але не менш 38.688 Євро (2016 р.). Щоправда, в такому разі потрібна згода Федерального агентства по працевлаштуванню.

Спрощені вимоги поширюються також на наукових працівників, висококваліфікованих кадрів, керівних кадрів, менеджерів вищої ланки, тощо.

Для іноземців з професійною кваліфікацією, наприклад, медсестер, було поліпшено можливості для визнання професійної кваліфікації, отриманої за кордоном.

Перевірка реквізитів

Крім того, можливий доступ до німецького ринку праці затребуваних професій без попереднього тесту на пріоритетність, у випадку якщо кваліфікація фахівців  прирівнюється до німецького диплома про професійну підготовку, відповідно до закону про  їх визнання.

У квітні 2012 року в силу вступив Закон про визнання, який забезпечує прозору процедуру перевірки рівнозначності іноземних професійних кваліфікацій у відповідності з єдиним стандартом. Іноземці з німецькою, або визнаною у Німеччині вищою освітою можуть, крім того, залишатися в Німеччині протягом півроку для пошуку місця роботи.

На всі інші професії і випадки, які не підпадають під правила видачі «Блакитної карти», застосовується тест на пріоритетність. Тобто, роботодавець повинен довести Управлінню трудовою діяльністю землі, що відсутність потрібних кадрів на місцевому ринку праці (§18 Закону про перебування). Це є найбільшою перешкодою для прийому на роботу без «Блакитної карти».

 

Визнання професійної кваліфікації

Деякі  українські документи про освіту вимагають визнання. На жаль, визнання диплома для отримання можливості працювати в Німеччині, може стати складним випробуванням нервів і гаманця.

Багато залежить від вашої спеціальності. За наявності так званої “регламентовані професії”, іноземці можуть без перешкод претендувати на місця на німецькому ринку праці на загальних умовах. Наприклад, лікарі й адвокати.

Якщо Ви хочете працювати за однією з цих регламентованих спеціальностей, Вам знадобиться визнання Вашої професійної освіти в Німеччині.

Нерегламентовані спеціальності: більшість спеціальностей не є регламентованими. Для роботи економістом, фахівцем з інформатики або пекарем Вам не знадобиться відповідне свідоцтво про професійну підготовку.

Визнання Вашого диплому, тим не менш, може допомогти навіть при його часткової еквівалентності.

____________________________________

Слідкуйте за найцікавішими новинами “Української газети” в Німеччині у Facebook.

Зірка дорослого кіно стала гарячим “спонсором” німецького футбольного клубу

Виїзд дітей у Німеччину на постійне місце проживання