in ,

Як новий імміграційний закон змінить працевлаштування українців в Німеччині

Що зміниться для потенційних мігрантів з країн поза межами ЄС?

По-перше, це скасування обов’язкової перевірки на пріоритетність під час пошуку кандидатів на вакансії.

По-друге, це відкриття можливості трудової міграції для людей із професійно-технічною освітою.

По-третє, це розширення можливості пошуку роботи в Німеччині на людей із професійно-технічною освітою.

Про це пише DW.

Скасування пріоритеу під час працевлаштування

У так званих рідкісних професіях, а також залежно від регіональної ситуації на ринку праці, місцеві працівники – німці та громадяни ЄС – чи шукачі роботи мають пріоритет під час працевлаштування. Тобто якщо на роботу подається працівник з третьої країни, працедавець має спершу перевірити, що не мають інші кандидати пріоритету. Лише якщо таких немає, вакансія може бути запропонована громадянину з-поза меж ЄС. На практиці ця перевірка становить великий бар’єр на шляху інтеграції до ринку праці. А тому її скасування має сенс і сприяє інтеграції.

Можливості пошуку роботи в Німеччині

Поки що правила виглядають таким чином, що приїхати до Німеччини з метою пошуку роботи могли лише люди з вищою освітою. Для них існувала можливість приїхати до Німеччини на період до шести місяців, аби ефективно на місці шукати роботу. Зараз цю можливість розширять на людей із професійно-технічною освітою. І це теж розумний крок.

Професії потенційних працівників

Зараз ця можливість стосується лише так званих рідкісних професій, тепер вона розширюється. Жодних рідкісних професій закон більше не визначає. Тобто не обов’язково бути ІТ-експертом чи іншим представником природничих чи технічних спеціальностей, де існує особливий дефіцит кадрів, аби іммігрувати в Німеччину.

Усе ж, і з новим законом залишається необхідність підтвердження здобутої за кордоном освіти в Німеччині.

Як підтверджити освіту, отриману за кордоном

Ця перевірка становить суттєву перепону для імміграції кваліфікованих працівників, особливо з професійно-технічною освітою. У цих правилах з новим законом не змінюється нічого. Процедура визнання освіти дуже складна і пов’язана з додатковими витратами.

Болонський процес значно спростив порівняння освітніх ступенів, принаймні в Європі. Із професійно-технічною освітою ситуація виглядає дещо складніше. Особливо з огляду на так звану дуальну освіту в Німеччині (коли людина працює за фахом уже під час навчання) закордонна освіта часто не прирівнюється до німецької. Перевіркою займаються торгово-промислові палати різних земель Німеччини та інші експерти. Враховується напрям, обсяг та структура здобутої освіти. Це складна процедура. Багато хто її не проходить.

Крім того, людям часто бракує інформації. Адже спершу треба дізнатися, як проходить процедура. Виходить так, що проходить цей шлях лише той, хто має доступ до певної інформації, має певні контакти.

Водночас тут варто зазначити, що новий закон передбачає виняток для ІТ-професій. Тут достатньо практичних навичок, аби бути працевлаштованим, натомість формальна освіта неважлива. Утім, як виглядатиме така перевірка на практиці, треба буде ще побачити.

Як приїхати до Німеччини для пошуку роботи

В новому законі це не уточнюється. Є лише те, що в’їзд до Німеччини для людей із професійно-технічною освітою з метою пошуку роботи має бути спрощено. Досі цю можливість мають лише люди з вищою освітою.

Здебільшого охочий дійсно має подати заявку до консульства Німеччини, вказавши мету поїздки. Це стосується, до речі, також і поїздок з метою пошуку місця навчання – не обов’язково з метою отримання вищої освіти, що можливо й зараз, але також і професійно-технічної.

 

Чи є сенс в імміграції після 45-ти років?

Що робити, якщо ви загубили свій закордонний паспорт в Німеччині