in ,

Як отримати дозвіл на проживання в Німеччині для підприємницької діяльності?

Засновник, який відкрив фірму в Німеччині, має право претендувати на дозвіл на проживання в цій країні.

Зміни у законі

З 1 серпня 2012 р. втратили чинність відразу три пункти §21 «Закону про перебування, працевлаштування та інтеграцію іноземців в Німеччині» (Gesetz über den Aufenthalt, die Erwerbstätigkeit und die Integration von Ausländern im Bundesgebiet). Тепер немає необхідності обґрунтовувати підвищений регіональний інтерес для Німеччини, не треба влаштовувати на роботу п’ять співробітників і немає мінімальної суми інвестиції. Тим самим на ДНП можуть розраховувати представники малого і середнього бізнесу.

Основні вимоги

Основні вимоги для підприємців, які бажають отримати дозвіл на проживання в Німеччині: діяльність повинна бути корисна для економіки регіону, претендент повинен довести, що має необхідні кошти для ведення бізнесу або згода від майбутнього кредитора. Крім того, діяльність обов’язково повинна відповідати попередньому роду занять підприємця.

Обмеження формально скасували, але це не означає, що розмір інвестицій та потенційний внесок в економіку не будуть грати ніякої ролі. Під час розгляду враховуватимуться: здійсненність ідеї, підприємницький досвід, сума інвестицій, можливість створення учнівських та робочих місць, внесок в наукові дослідження. Вирішальним фактором залишається внутрішній інтерес регіону в підприємницькій діяльності іноземця, а не інтереси підприємця.

Експерти зазначають, що кожен конкретний випадок розглядається окремо, і не можна говорити, що дозвіл на проживання зможе отримати будь-який зацікавлений інвестор.

У деяких випадках знадобиться дотриматися умов, зазначених в старій версії закону, що передбачає створення визначеної кількості робочих місць і розмір інвестицій.

Якщо діяльність, якою вирішив займатися підприємець, цікава тільки для певного регіону Німеччини (наприклад, в якомусь місті не вистачає готелів, і ви вирішили побудувати новий), то в цьому випадку будуть потрібні статутний капітал 250 тис. євро і п’ять робочих місць для місцевого населення. У будь-якому випадку, все повинно підкріплюватися бізнес-планом.

Дозвіл на проживання в Німеччині, як і раніше, можна отримати через три-чотири роки постійного проживання, а громадянство – ще через чотири роки.

____________________________________

Слідкуйте за найцікавішими новинами Української газети в Німеччині у Facebook.

Німкеня знайшла щастя у Івано-Франківську

Як оформити постійне місце проживання у Німеччині